Jar na záhrade. Ako sa vybaviť na prácu na záhrade a čím si ju zjednodušiť?

Jar je tu a s ňou aj potrebná starostlivosť o záhradu. A ako zo záhrady, ktorá cez chladné zimné obdobie odpočívala, urobiť zase výstavný kúsok? Aby vám na nej rástlo, čo si želáte, treba jej poriadne upratať a pripraviť na novú sezónu. Zamyslite sa nad tým, čo by ste na svojej záhradke chceli zmeniť a čo nové vybudovať. Čo nové zasadíte túto sezónu? Čas, ktorý strávite na záhrade, vám môžu zjednodušiť kvalitné pracovné topánky a doplnky tak, aby vám práca šla pekne od ruky.

Záhradkárčenie je veľmi obľúbená činnosť, pri ktorej si môžete v pokoji utriediť myšlienky a užiť si čas na čerstvom vzduchu. Aby boli aj tie dlhšie chvíle strávené medzi záhonmi ešte príjemnejšie, je dôležité si zaobstarať všetko potrebné. Špeciálnu pozornosť preto venujte výberu pracovnej obuvi a kvalitným pracovným nohaviciam s rôznymi perličkami. Zaujímajte sa aj o použité materiály.

 

Zabudnite na papuče či iné nazuváky
Či sa už staráte o skalku, vyrábate nový vyvýšený záhon na bylinky alebo rúbete drevo, mali by ste myslieť na pohodlie a bezpečie svojich nôh. Pri výbere sa riaďte niekoľkými základnými pravidlami. „Obuv určená na prácu na záhrade by mala byť predovšetkým ľahká a ideálne vyššia, aby bola noha fixovaná, a mala tak v topánke dobrú stabilitu. Na nerovnom kamenitom povrchu príde vhod celogumová podošva Vibram®, ktorá zaistí, že nebudete cítiť každú nerovnosť terénu. A ak náhodou zakopnete, bude sa hodiť ochrana špičky, takže sa topánky len tak nepoškodia,“ hovorí Robert Kunorza, náš výkonný riaditeľ.

Ďalšou výhodou je umývateľný povrch obuvi, ktorý sa ľahko čistí. „Dôležitou vlastnosťou obuvi na prácu je priedušnosť. Preto odporúčam napríklad model vyrobený z textilnej pleteniny, ktorá zaisťuje dostatočnú ventiláciu, a chodidlá tak zostávajú dlhšie svieže. Vyhnite sa im však v prípade špinavej práce s hlinou. Topánky by sa zakaždým museli dať do práčky – a to nie je možné urobiť so všetkými,“ dodáva Kunorza. Maximálne pohodlie zaistí nízka hmotnosť obuvi. A aby ste sa cítili maximálne pohodlne aj vy, odporúčame sa pri tomto koníčku obuť do Terenno Low, Terenno High alebo Farmis 01 High.

 

 

Oblečte sa podľa typu práce
Na záhradu – a predovšetkým potom do dielne – nestačí nosiť obnosené tričko a tepláky. Také oblečenie nie jej praktické, ani funkčné. Aby vás pri práci nezaskočilo ani aprílové počasie, voľte oblečenie z funkčných materiálov, ktoré pomáha odvádzať pot a udrží vás v teple, ak sa na chvíľku zastavíte a odpočívate. Druhou vrstvou môžu byť montérky. Tie už dávno nemusia vyzerať ako nevzhľadná modrá kombinéza. Na výber je z veľkého množstva moderných materiálov, najrôznejších farieb a strihov. Teplé dni sú však tu, a preto radšej siahnite po montérkových kraťasoch alebo trojštvrťákoch. Aby ste nesiahli vedľa, odporúčame naše kraťasy Erebos alebo ešte ich ľahší model Erebos Light.

„Časy, keď bolo oblečenie zo zmesi syntetických materiálov nepríjemné na nosenie, sú dávno preč. Pre ľudí, ktorí sú zvyknutí na 100 % bavlnu, to môže byť veľká zmena, ale stojí za to. Polyester aj polyamid majú vynikajúce vlastnosti, čo sa týka pevnosti vlákien. Sú veľmi odolné voči oderu, a hlavne ide o pružné vlákna, ktoré sa nekrčia. V rámci našej kolekcie EREBOS kombinujeme polyester s bavlnou a polyamid (nylon) s elastanom. Vaša pokožka tak môže voľne dýchať a bavlna, ktorá v týchto nohaviciach prevažuje, je pri kontakte s pokožkou príjemná a nedrie,“ hovorí výkonný riaditeľ, Robert Kunorza. Ak pri práci musíte často kľačať, oceníte, keď budú súčasťou nohavíc vrecká a kolenné vypchávky. Ďalšou praktickou perličkou sú praktické vrecká a pútka na náradie a rukavice. Kde také nájdete? Pozrite sa napríklad na naše nohavice Erebos Light , ktoré sú dobrým parťákom aj do teplejších dní.

 

Bez rukavíc sa nezaobídete
Ochranné pomôcky, ako sú rukavice, sú potrebné takmer pri akejkoľvek práci na záhrade. Je dobré mať v zásobe niekoľko párov, pretože sa môže stať, že ich ľahko roztrhnete. Na bežné práce a jemné zaobchádzanie s kvetinami sa najlepšie hodia bezšvové rukavice. Vďaka takým nestratíte cit v prstoch, ale ochránia vás pred drobnými zraneniami a parazitmi alebo baktériami, ktoré sa v pôde nachádzajú. Na ťažšie práce, ako je tlačenie fúrika alebo práca s drevom, si obstarajte rukavice s vysokým stupňom ochrany proti oderu. Aby sa ruky pri práci toľko nepotili, býva v určitých oblastiach použitý priedušný materiál. Ako dobrý ochranný prostriedok proti mechanickým rizikám vám môžu slúžiť napríklad naše rukavice Manos, Carpos alebo Kalytos.

Zľava 5 % pre Klub Machrov

Pridaj sa do Klubu Machrov jednoduchou registráciou. Členstvo je zadarmo a obratom získaš okrem zľavy aj ďalšie výhody.

30 dní na vrátenie a výmenu
Doprava zadarmo pri vrátení tovaru
Prioritná reklamácia do 15 dní
Registruj sa

Zľava 5 % pre Klub Machrov

Pridaj sa do Klubu Machrov jednoduchou registráciou. Členstvo je zdarma a obratom získaš okrem zľavy aj ďalšie výhody.

30 dní na vrátenie a výmenu

Doprava zdarma pri vrátení tovaru

Prioritné vyriešenie reklamácie do 15 dní

Zákaznícka podpora

Otváracie hodiny

Po – Pi: 8.00 – 15.00

Tel. číslo